z

         

    30
              20
      Horácovo akvárium       60
     

                 aneb historie a současnost všelikého mého pinožení se v akvaristice

    20
                    |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |         30
              20
     

                                    © 2004-3004  Jiří Horáček

      30
             

30

                 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

                 
24 40 40 546 114 232 40 40 24
     
 

moje první akvárium (čtyřstovka)

 
     
     
     
 

  |  akvárium  |  technika  |  chemie  |  údržba  |  krmení  |  problémy  |  dekorace  |  rostliny  |  ryby  |  deník  |  účetní kniha  |  fotogalerie  | 

 
     
     
     
 

  |  2005 a 2006  |  2007  |  2008  |  2009  |  2010  |  bez komentáře  |  čím a jak fotím  | 

 
 

fotogalerie - rok 2007

 
     
24 1052/20 24
    únor 2007    
     

 
 
     
 

_____Tři králové aneb stav nádrže k 2.2.2007. Tato fotografie zachycuje právě probíhající generální úklid ve čtyřstovce. Rozhodl jsem se totiž totálně přebudovat akvárium desperátů a bujně zarostlé velké akvárium mi k tomu mělo poskytnout dostatek rostlinného materiálu. Kromě stonkových rostlin šly tentokrát ven i valisnerie (kvůli důkladnému odstranění zahnívajících listů), jávský mech (kvůli vyprání), anubisy (výměna zkorodovaných matek za nové, pozinkované), mikrosorium (redukce kvůli desperátům) a menší echinodory. Břidlicový štěrk jsem vysbíral a vyvařil. Kořeny jsem vyvařil a odrbal. Dno jsem důkladně odkalil do hloubky (a pevně se rozhodl, že musím stůj co stůj pořídit pořádný odkalovač s vysokým odkalovacím zvonem).
_____Jak vidíte, kromě E. bleherae narostl do obrovských rozměrů též Echinodorus cv. Ocellot red (uprostřed) a green (vpravo). (Tato fotografie byla pořízena až po jejich radikálním protrhání !!!). Při plánované jarní změně layoutu, půjde jeden z nich pryč. Černého Petra má prozatím green.

_____Týden poté aneb stav nádrže k 10.2.2007. Dokonáno jest. Akvárium zase září čistotou a navíc jsem mu ulehčil (minimálně) o kýbl rostlin (bohatě to stačilo na kompletní "znovuzaložení" akvária desperátů). Není to úplně nejhorší, ale layout ze srpna 2006 se mi líbil víc.
_____Jinak tohle je patrně jedna z posledních fotografií, na které můžete v levém rohu nádrže vidět sací koš filtru s trubkou a hadicí. Na jaře hodlám filtraci v akvárku kompletně předělat a tento (poněkud rušící) prvek by měl konečně zmizet. Chystám i výrazné změny v layoutu - místo tří velkých echinodorů nechám jen dva. Chci přidat stonkové rostliny (Didiplis diandra, Limnophila aquatica, Heteranthera zosterifolia, Micranthemum micranthenoides) a trochu víc červené barvy (Alternathera cv. Splendida, Rotala wallichii).
_____Fotka (mimo jiné) zachycuje handrkování skalár o Echinodorus bleherae. Patrně platí nepsané pravidlo "kdo má bleheráče, ten je pánem akvária" :o) Ovdovělý samec pravého páru se nyní stále schovává v rostlinách. Je mi ho docela líto.

 
     
 

1052/20

 
 

[ zpět na začátek ]

 
 

1052/20

 
    duben 2007    
     

 
     
 

_____14.4.2007  Nový layout aneb akvárium po jarní předělávce  Původně jsem chtěl jít s kůží na trh až to bude úplně hotové, ale pak mě napadlo, že by mohlo být celkem zajímavé nafotit to celé - od nasázení rostlin až po finální layout (tohle rozhodně není konečná podoba !!!). Jinak "fotoreportáž" zachycující kompletní přestavbu akvária máte zde. Vlastní průběh předělávky je popsán v deníku.
_____Tato fotografie zachycuje akvárium den před návratem ryb (tedy těsně před oficiálním ukončením celé předělávky. Po přebudování a zprovoznění filtrace měly přijít na řadu velké změny ohledně layoutu.  Naneštěstí jsem byl dost silně limitován momentálně nabízeným sortimentem. Až doposud jsem vždy objednával u Aqua-Daho, ale tentokrát jsem musel i u Rataje. Ale ani ten mi dobrou polovičku rostlin (aktuálně nabízených v e-shopu) neposlal ...

_____Nejdůležitější změny ve zkratce:

_____Ze tří velkých echinodorů jsem nakonec přešel na dva: Echinodorus bleherae (vlevo od kořenu) a Echinodorus argentinensis (vpravo od kořenu, zatím je maličký a má světlé emerzní listy).
_____Přidal jsem červenou barvu (Eustralis sp. a Alternathera cv. Splendida). Na fotografii zatím nejsou vidět (dorazily emerzní a cca 10cm vysoké).
_____Dost výrazně jsem zredukoval porost valisnerie (cca na jednu třetinu). Jestli bude dál zahnívat, jsem připravený nahradit ji porostem tvořeným z Anubias congensis (dvě rostlinky jsou nyní mezi valisnerií a E. argentinensis).
_____Ten světle zelený trávníček vpravo je Blyxa japonica. Moc se mi líbí, ale bohužel, od zasazení pod vodu odchází doslova před očima. Přesvědčuju sám sebe, že jen ztrácí emerzní listy a že se vše v dobré obrátí.
_____Další nové rostliny: Heteranthera zosterifolia, Limnobium spongia (jen pár rostlinek, doufám že se zase rychle namnoží) a Riccia fluitans (přišlo jí tak žalostně málo, že si ji radši namnožím někde mimo, jinak mi ji dřív sežerou ryby).
_____Pryč z nádrže šel Anubias barteri (do akvária desperátů), Echinodorus cv. Ocellot green (matečná rostlina), E. cv. Tropica (desperáti), půlka jávského mechu (do krevetkária) a několik "trsů" mikrosoria (také do krevetkária).
_____Málem bych zapomněl na kořen. Do kořenů jsem blázen, jak narazím na nějaký pěkný, hned ho musím koupit. :o) ... Už mám docela slušnou sbírku. Spíš než velkým kusům dávám přednost menším, které pak podle momentální inspirace skládám tak, aby vytvořily iluzi jednoho velkého kořene (tenhle je poskládaný z pěti kousků).

 
     
 

1052/20

 
 

[ zpět na začátek ]

 
 

1052/20

 
    květen 2007    
24 199 202 24 202 24 202 199 24
          28
          96
          28
                24

24 199 202 24 202 24 202 199 24
          28
          96
          28
                24
     
 

_____květen 2007  Stav nádrže pět týdnů po předělávce  Plním svůj slib a přináším další fotografie dokumentující vývoj akvária po totální přestavbě a změně layoutu. Všechny fotografie byly pořízeny při již osvědčeném nastavení - clona 2,8 a čas jedna osmdesátina sekundy.
_____Akvárium (jako většina nově založených nádrží) prochází krizí. Rostliny a vše ostatní pokryla přisedlá zelená řasa, kterou SAE bohužel nežerou. Opatření: Začal jsem dávkovat PMDD (zatím decentně - 3x týdně 10ml). Také uvažujo tom, že dočasně odstavím jednu osvětlovací rampu. No a samozřejmě ve mně hlodá malý červík pochybností, jestli jsem to s těmi filtry nepřehnal. :o)  Pokud ano (tj. pokud budou řasy zlobit dlouhodobě nebo se - nedejbože - objeví ruducha), jsem připraven zapojit filtry do série - průtok se (při zachování objemu filtrační hmoty) zase sníží na polovinu. (Inspirovalo mě k tomu jedno nádherné rostlinové na akvarko.cz).  
_____K novým rostlinám : Emerzní Blyxa japonica prakticky okamžitě shnila, na její místo jsem posunul trs jávského mechu a na jeho místo jsem dal Anubias barteri, který mi v akváriu desperátů začal drsným způsobem likvidovat gibiceps (a nebo ancistrusi - abych mu nekřivdil). Eustralis sp. zvládá přechod na submerzní formu pomalu, ale jistě. Už začíná vyčuhovat za E. bleherae. Alternathera cv. Splendida stále není vidět (schovává ji Heteranthera) a Echinodorus argentinensis navzdory svým zařaseným uhnívajícím emerzním listům vyhodil květní stonek. Pomalinku se rozrůstá i Limnobium spongia (ze začátku žloutnul, ale když jsem začal dávkovat dusičnan, vzpamatoval se).
_____Ad staré rostliny : Dost ošklivě stagnuje Hygrophyla polysperma a má oblíbená Ludwigia palustris (ta už dost dlouho). Vallisneria stále zahnívá, takže jsem zase začal přidávat jedlou sodu. Microsorium už taky vypadalo zdravějc. :o(
_____Ryby a spol. : Dle plánu jsem do akvárka vrátil kongotetry a nakonec z karantény přelovil i akary hnědé a krunýřovce. Kvůli řase jsem nasadil 3 ampulárie, mám slíbené i červené okružáky (snad toho nebudu litovat :o).

 
     
 

1052/20

 
 

[ zpět na začátek ]

 
 

1052/20

 
   srpen 2007 I   
24 86 202 24 202 24 202 24 202 86 24
            28
            96
            28
24 86 202 24 202 24 202 24 202 86 24
            28
            96
            28
                    24
     
 

_____13.8.2007  proč bychom se netěšili, když nám Pánbůh archív dal ... Pár celkem povedených fotek (myslím :o), které jsem našel při paběrkování v archívu ... Přece jenom ... tady jim to sluší víc :o) ... /vloženo dodatečně v září 2009/

 
     
 

1052/20

 
 

[ zpět na začátek ]

 
 

1052/20

 
    srpen 2007 II   
     

24 86 202 24 202 24 202 24 202 86 24
            28
            96
            28
24 86 202 24 202 24 202 24 202 86 24
            28
            96
            28
                    24
     
 

_____26.8.2007  fogalerie k druhému výročí založení akvária  Zdokumentoval jsem stav nádrže dva roky po založení a čtyři měsíce po kompletní předělávce, resp. znovuzaložení akvária. Celkem se mi to líbí, ale stále to není ono. Některým rostlinám se bohužel nedaří, jiným se daří až příliš, takže musím pořád improvizovat.

_____Z nových rostlin mě trápí už jen Alternathera cv. Splendida, která v akváriu vyslověně živoří. Roste extrémně pomalu, listy má zakrnělé, zařasené a ryby jí stále ulamují křehké vrcholky. Nedávno jsem ji přemístil do jedné z karanténních nádrží. Snad se tam vzpamatuje. Radost mi naopak dělá Eustralis sp. (vlevo vzadu), Heteranthera zosterifolia (vpravo od valisnerie) a Echinodorus argentinensis (vpravo od kořene). Anubias congensis, vyčuhující mezi H. zosterifolia a H. polysperma, je v akváriu jen dočasně - půjde do krevetkária. Staronové Limnobium také prosperuje, tak doufám, že už o něj nepřijdu.

_____"Staré" rostliny prosperují všechny na výbornou, krásně se daří dokonce i valisnérii, které dlouho uhnívaly konečky listů. Velmi vděčné rostliny jsou Ludwigia repens, Hygrophila polysperma, Anubias coffeifolia a samozřejmě všechny echinodory. Jávský mech musím stále redukovat, na parapetu už ho mám zase celé dva lavóry. :o) Část chci použít do budoucího krevetkária. Velmi se rozbujelo i Microsorium pteropus, jehož nádherný, leč již příliš vysoký porost jsem musel nahradit menším A. coffeifolia. Jedinou rostlinou, o kterou jsem přišel je Ludwigia palustris. Dařilo se jí bohužel jen první rok, pak už jen chřadla a chřadla až ... až uchřadla. Škoda jí. :o( ... Málem bych zapomněl. Superrychlík Limnophila sessiliflora ... Docela mi začíná lézt na nervy. Zkracovat ji na polovinu každý týden mě opravdu nebaví :o) ...
_____Svítím stále 12 hodin denně (10.00 - 22.00), s tím, že zadní rampa jede od 10.00 do 18.00 a přední od 14.00 do 22.00. 4 hodiny tedy nad akvárkem svítí dvě trubice (0,29W/litr), další 4 hodiny čtyři trubice (0,58W/litr) a potom znovu 4 hodiny dvě trubice.
_____Hnojím Tenso koktejlem (3x týdně 5ml 4%-ního roztoku) a dusičnanem draselným (3x týdně 10ml 1%-ního roztoku).
_____V dohledné době se chystám zprovoznit i druhý filtr Eheim 2217, který jsem nainstaloval při jarní předělávce (ale kvůli řase vzápětí vypnul). Snad se to teď, když se akvárium usadilo, obejde bez problémů. Pokud ne, půjdou oba filtry do série.

_____Co se focení týče, opět jsem dostal chuť trochu si zaexperimentovat, takže jsem nasekal stovky fotek s různým nastavením. Na celé čáře to vyhrály fotografie pořízené při cloně 2,2, času 1/50sec, ISO v režimu auto a rozlišení 2560x1920pix. Akvárium je při focení osvětleno pouze přední rampou (2x58W, odstín 840 a 865). Nechci to zakřiknout, ale nic lepšího jsem doposud nenafotil ...

 
     
 

1052/20

 
 

[ zpět na začátek ]

 
 

1052/20

 
    prosinec 2007    
     

 
     
 

_____21.12.2007 po vánočním úklidu :o)  Po čtyřech měsících jsem opět sáhl po foťáku, abych zachytil aktuální stav mého akvária. Jak vidíte, vánoční úklid se zvrhl v celkem solidní předělávku. Nutno poznamenati, že akvárium to už potřebovalo "jako prase drbání". Zkrátka, už byl nejvyšší čas přizpůsobit layout nádrže momentální formě některých rostlin.

_____Nejdůležitější změny ve zkratce:

_____Vyhodil jsem kořen(y). Až příliš utlačovaly můj oblíbený Echinodorus bleherae. Kdybych je posunul víc vpravo, dostaly by se přímo na střed nádrže, což by vypadalo nepřirozeně. A vlevo to také nešlo. Né že bych je tam nechtěl mít, ale do stávajícího layoutu se mi prostě nehodí.
_____Vyhodil jsem L. sessiliflora. Už jsem příliš líný na to, abych ji každý týden zastřihával. Něco jsem rozdal, něco jsem dal k desperátům. Na její místo šla Ludwigia palustris (comeback).
_____Vyhodil jsem Microsorium pteropus. (Ne nadlouho - jen musím vymyslet, kam s ním :o). Je to k nevíře, ale trs těchto rostlin, který kdysi zdobil přední partie nádrže, přesáhl po umístění na pravou stranu akvária výšku 30cm (!), čímž mi ovšem hrubě narušil konkávní layout, kterýžto se snažím dlouhodobě udržet.  Zatím šlo k desperátům.
_____Vyhodil jsem Hygrophila polysperma. Taktéž ne nadlouho. Jen pořád nevím, kam ji dát :o) ...
_____Zredukoval jsem porost echinodorů na levé straně. Vlevo od Echinodorus bleherae byly nahloučené 3ks E. cv. Ocellot red a 1ks green. Nechal jsem tam pouze největší exemplář červeňáka, jeho zakrslé bratříčky jsem daroval. (zakrslé jsou z toho důvodu, že jim gibouš příliš brzy zlikvidoval mateční rostlinu). Green putoval doprava - místo mikrosoria.
_____Co se fauny týče, od desperátů jsem přelovil zpátky všechny tři SAE (nějak se jim tam nedařilo - jejich kolegyně ze čtyřstovky jsou už dvakrát takové). Také jsem radikálně zvýšil počet šneků: 1) sehnal jsem okružáky 2) po vyhození limnophily jsem do akvária vrátil ampulárie (5ks) 3) znovu jsem pořídil neritiny (1ks do krevetkária, 3ks do čtyřstovky).

_____Plány do budoucna:

_____Ty tři bochníky jávského mechu mají něco do sebe, ale stále to není ono ... Jeden patrně nahradím mikrosoriem a druhý porostem z H. polysperma nebo Anubias barteri ... Ještě si to musím nechat projít hlavou ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
     
 

[ pokračovat na  rok 2008 ]

 
     
     
     
 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

30
 

   |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |   poslední aktualizace (této konkrétní stránky) : 16.11.2021   |  

30
  1052/20 + 2x24 20 
    50