z

         

    30
              20
      Horácovo akvárium       60
     

                 aneb historie a současnost všelikého mého pinožení se v akvaristice

    20
                    |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |         30
              20
     

                                    © 2004-3004  Jiří Horáček

      30
             

30

                 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

                 
24 40 40 546 114 232 40 40 24
     
 

moje první akvárium (čtyřstovka)

 
     
     
     
 

  |  akvárium  |  technika  |  chemie  |  údržba  |  krmení  |  problémy  |  dekorace  |  rostliny  |  ryby  |  deník  |  účetní kniha  |  fotogalerie  | 

 
     
     
     
 

  |  2004  |  2005  |  2006  |  2007  |  2008  |  2009  |  2010  |  [ poslední záznam ]

 
 

deník - rok 2009

 
     
24 1052/20 24
    leden 2009  
     
 

1052 + 2x24 /20

 
 

Čt, 1.1.2009  PF 2009
_____Je mi to moc líto, ale z časových důvodů musím značně omezit práci na těchto stránkách. Pravděpodobně už jste si asi všimli, že tu během prosince nic nového nepřibylo ... A bude hůř. Začal jsem totiž pracovat na novém projektu, kterému jsem se rozhodl obětovat několik let ze svého neužitečného a bezvýznamného života :o) ... Bohužel, řádně opečovávat oba weby (a manželku k tomu :o) nedokážu. (Den má pouhých 24 hodin). Moc děkuju všem fanouškům tohoto webu za dosavadní přízeň a do nového roku 2009 přeju každému spoustu pohody a krásných zážitků u akvária.

So, 31.1.2009  úklid
_____Akvárko má za sebou úklid a velké protrhání (některé stonkovky už měly třičtvrtě metru :o). Zkrátka zanedbávám stránky i akvárium. Během úklidu mi vyskočila SAE. Bohužel, než jsem na to přišel, bylo už pozdě. Zbyla mi poslední. Uvažuju o tom, že se poohlédnu po několika nových kouscích.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    únor 2009  
     
     
 

Čt, 12.2.2009  rostliny stávkujou
_____Hygrophila corymbosa var. minima jde do pryč :o( ... Ono se jí teda nijak zvlášť nedařilo už od samého začátku. Moc nerostla (i když to je asi normální - koneckonců, je to zakrslá forma :o) a pak ji pokryly rozsivky (odešlo světlo). Těch mě zbavili okružáci, bohužel však nezůstalo jen u toho. Stagnace se totiž stále zhoršovala, což okružáci vycítili a pěkně mi ji ožrali. A aby toho nebylo málo, poslední dobou začala celkem brutálně opadávat. Její listy zabordelily celé akvárko. Už pomalu špekuluju nad tím, co dám místo ní ...
_____Další rostlinka, které se ani trochu nedaří, je Rotala rotundifolia. Že není červená, (jak má být), to mi až tak nevadí, ale ty maličké zakrslé a neduživé lístky, na ty se fakt koukat nehodlám. O víkendu šla z akvárka. Kam ji dám nevím.
_____A do třetice všeho zlého stagnuje i Eustralis sp. Ale na to už jsem celkem zvyklej. Chvíli roste jako blázen, chvíli vypadá, že už to má za pár ... a tak pořád dokola ...

So, 14.2.2009  nákup nenákup
_____Dneska jsem si vyjel do Trutnova, abych (mimo jiné) pořídil nějaké nové ryby, ale nekoupil jsem nic. SAE měly zhruba tak 3cm a vypadaly, že každou chvíli zdechnou. Taky už delší dobu koketuju s myšlenkou na hejno Hemigrammus rhodostomus. Prej se krásně držej v hejnu a neničej rostliny jako kongáči. Chtěl bych tak 30 kousků. Samozřejmě ani ťuk..

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    březen 2009  
     
     
 

Út, 3.3.2009  rozsivky vrací úder
_____Tak už se to zase sere ... Navzdory tomu, že poslední dobou nemám na akvárium moc času, všiml jsem si, že zase chcípe Limnobium. Tak jsem zároveň s krmením párkrát přidal i PMDD. No problemo. A pak jsem si zase akva moc nevšímal. A to jsem neměl dělat. Limnobium zareagovalo na přihnojení vskutku příkladně a bleskurychle zarostlo hladinu. A než jsem se dokopal k jeho redukci, v nastalém šeru mi téměř všechno v akváriu (opět) pokryly rozsivky. Svině jedny rezavý :o) ...

Čt, 5.3.2009  čas na změnu?
_____Včera jsem po příchodu z práce dostal chuť na kafe. Asi bych měl říct, že už cca tři měsíce nekafuju. Potácel jsem se totiž od jednoho smrťáka ke druhému, pár hodin nabuzený dávkou kofeinu tak pro tři lidi, pár hodin v totálním útlumu. A tak pořád dokolečka dokola. Tak jsem si jednou řekl dost a vykašlal jsem se na to. Absťák byl krušný, ale s krabkou Ibalginu se ty bolesti hlavy daly přežít. A proč to vlastně píšu? Jo  vím ... dal jsem si kafe ... teda spíš kafíčko (poloviční dávku). A to jsem neměl dělat. Dřív jsem z jednoho kafe vydržel tak do půlnoci. Jenže jak jsem nebyl zvyklej ... prostě najednou byly dvě hodiny, tři hodiny ... Usnul jsem až kolem páté ráno. A během týhle probdělý noci se mi hlavou honily nejrůznější myšlenky. Hlavně o akvárku. Přemýšlel jsem o tom, jak by bylo suprový, kdyby v něm bylo tak krásně čisto, jako v krevetkáriu. Tam nemusím pucovat dokonce ani sklo. Rostliny jsou krásně zdravé a čisté, po řase nebo po hnijících listech ani památky. Vše nežádoucí je okamžitě zkonzumováno neúnavně makajícíma krevetkama. Tuhle bandu tak mít ve čtyřstovce ... Přemýšlel jsem o tom skoro až do rána. Pokud vás zajímá, co jsem nakonec vymyslel ... sledujte deník :o) ... Horácovo akvárium čekají velké změny.

So, 7.3.2009  první krůčky
_____Dnes jsem si v trutnovském ZOO centru koupil kus biomolitanu, který by měl (jakožto mechanický předfiltr) zabránit nasátí krevetek do filtru. Také jsem si domluvil, že jim tam můžu přivézt další ryby, kterých se potřebuju zbavit (koneckonců, dávám je zdarma, tak proč by je nevzali :o). A také kýbl jávského mechu jim tam odvezu - je mi líto spláchnout ho do záchodu (resp. vyhodit do popelnice, protože záchod bych tím množstvím naprosto spolehlivě ucpal :o).

Ne, 15.3.2009  mokrý víkend
_____Dnes jsem dokončil perestrojku čtyřstovky na krevetkárium. V pátek večer jsem vybral všechny rostliny a dal je dopořádku. Stonkovky jsem zkrátil, echinodorům jsem obral staré listy a zastřihl kořeny. Valisnerku jsem vyndal i s miskou a zbavil ji všech starých a uhnívajících listů. Z prázdného akva jsem odlovil ryby. Nechám si jen (poslední) SAE, pět čichavců a dominantní (původně "levý") pár skalárů. Všichni půjdou do desperátů. Zbytek skalárů a čichavců plus kongáči z desperátů půjdou zpět do akvaristiky.
_____V sobotu jsem (díky recyklaci vody) několikrát důkladně odkalil dno. Také jsem demontoval stávající filtrační systém. V krevetkáriu už nebudu filtrovat dvěma externími filtry, ale jen jedním. Ten už nebude nasávat vodu skrze sací koš umístěný ve dně u předního skla (to by byl s krevetkama brzo ámen), ale skrze (nově zakoupený) molitanový předfiltr, schovaný v tzv. odtokové komoře v levém zadním rohu akvária. Z filtru jsem vyhodil hrubý štěrk a písek a nahradil jsem je kostičkama biomolitanu. (Pro upevnění rostlin v matkách je lze použít maximálně jednou nebo dvakrát, pak  jsou příliš deformované. Ale jako filtrační substrát jsou ještě pořád dost dobré.) Už jsem to zavedl u desperátů a všechno O.K. Na odtokovou komoru jsem vrátil velký dvojramenný bublifuk -  jednak proto, aby hýbal s hladinou, druhak proto, aby nezahálel někde v šuplíku. :o)
_____Dnes jsem dosázel rostliny. Snažím se o návrat k layoutu z února 2008, který stále považuju za nejlepší, jaký jsem doposud stvořil. Místo Hygrophila corymbosa var. minima (ze které už skoro nic nezbylo) jsem dal Anubias coffeifolia. A teď jedna hodně smutná: Bohužel jsem se musel rozloučit s lotusem. Hodně lidí mi "závidělo", jak se mu u mě daří, dlouho mu to ale nevydrželo. Čepele listů se postupně zmenšily na polovinu až na třetinu a řapíky se stále prodlužovaly. Když jsem rostlinu zbavil příliš douhých a neduživých (tj. od okružáků prožraných) listů, skoro nic z ní nezbylo. Škoda. Na jeho místo jsem vrátil Eustralis sp. Zbytek neděle jsem strávil úklidem akvabordelu :o) ...

St, 18.3.2009  stěhování krevetek (aneb založení maxi-krevetkária)
_____Dnes jsem zkontroloval dusitany. Jsou stále na nule (původní /modré/ bioakvacitové vložky a /bílou/ filtrační vatu jsem pro jistotu nechal ve filtru, abych se vyhnul syndromu nově založené nádrže). Poté jsem z krevetkária odebral Caridina japonica (5ks) a cheryny (cca 30ks) a šoupnul je do čtyřstovky, abych zjistil, jak se jim bude v novém domově líbit :o) ... Stěhování je vůbec nevyvedlo z míry a hned se (se samozřejmostí sobě vlastní) pustily do čištění rostlin a dna :o) ... Takže pohoda.
_____V plánu mám ještě přikoupit tak 20ks japonik. Cheryny se snad namnoží samy. Dále uvažuju o pár kouscích Atyopsis molucensis. Nákup jsem chtěl původně spojit s výletem do brněnského Sklorexu nebo do mělnického Vivaria, ale kvůli prachbídnému dopravnímu spojení (můžu jen v sobotu) to vypadá na Aquarium Kalaba (Hrochův Týnec). Buď si dohodnu osobní odběr nebo kurýrní zásilku.

Ne, 22.3.2009  rozhozená rovnováha
_____Při generálním úklidu jsem to asi přehnal a rozhodil jem si rovnováhu v akváriu. Alespoň tak usuzuju podle celkem brutálního pomnožení řas. (Všimněte si, jak jsem občas neobyčejně důvtipnej :o). Zajímavé je, že se jedná o řasy, které mi nikdy předtím v akváriu nerostly. Například se mi začala (poprvé v životě!) dělat vláknitá řasa. Naštestí jen na vrcholu Heteranthery (kterou jsem pro jistotu vyhodil a nahradil Heterantherou z desperátů). Většinu rostlin pokryla zelená řasa, tvořící cca 1-1,5cm dlouhé chloupky. Také novinka. Naštěstí jí okružáci dávají na frak, tak se to  snad zase rychle srovná.

Pá, 27.3.2009  milujte se a množte se
_____Dnes jsem při šmírování čtyřstovky zaregistroval : 1) první cherynu, která nosí vajíčka 2) lasturnatky 3) ploštěnky. Sice nevím, jak se tam dvojka a trojka dostaly (že by s krevetkama?) ale každopádně se jim to povedlo.

So, 28.3.2009  další japoniky
_____Při nákupech v Trutnově jsem se nachomýtl k SUPER ZOO Family Center. Kromě několika mrtvých a řádně ožraných ryb mě tam nic moc nezaujalo. Teda až na japoniky. Hledat pět krevetek ve čtyřista litrech mě moc nebaví, takže jsem neodolal a požádal obsluhu o deset kousků (byly téměř poslední). Paní byla sympatická, ale lovila je síťkou (což se nemá) a když se jich nemohla dopočítat, zjistili jsme, že jedna z krevet vyskočila ze síťky a leží (bůhvíjak dlouho) na podlaze. Chtěla mi ji tam přidat, ale když viděla můj kyselej ksicht (dal jsem si na ňom záležet :o), dala ji stranou. (Nedělám si iluze. Je mi jasné, že po mém odchodu šla zpátky do akvária. Koneckonců, vždyť to přežila, no né? :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    duben 2009  
     
     
 

So, 18.4.2009  situace po měsíci
_____Dneska je to (na den přesně) měsíc, co jsem do čtyřstovky přelovil první krevety. První bilance: Stojí to za prd. Pořád mě zloběj řasy. Vláknivka už se po vyhození Heteranthery neobjevila (haleluja!), ale chlupatice (zelené chloupky o délce /baj vočko/ 1cm) otravuje pořád. Krevetky ji snad vůbec nežerou (připadá mi, že z ní jen vyčesávaj bordel :o). A okružáků bohužel není tolik, aby ji stíhali likvidovat. Nemluvě o tom, že jim daleko víc chutná kořenové vlášení Limnobia. (Což jsem ráčil vyřešiti tak, že jsem ho /alespoň na čas/ úplně odstranil z akvária). Snad se teď konečně budou víc věnovat zařaseným rostlinám. (Nic jinýho nedostanou, ha ha :o). Jinak samozřejmě žádná panika. Nevidím důvod, proč by řasa nakonec neměla ustoupit. (Akorát by to nemuselo trvat tak dlouho, sakra !!! :o) ...

Ne, 19.4.2009  větve. zpomalení růstu rostlin
_____Dnes jsem do akvárka napral několik větviček (spíš větví :o) vrby kroucené. A musím říct, že ho to dost změnilo. (Bez toho, že bych pohnul jedinou rostlinou). Mám pocit, že díky větvím nádrž získala na přirozenosti. Jednoznačně je to vykročení novým směrem. Fotky dodám, až trochu dorostou stonkovky. Mimochodem, ty teď rostou velmi (ale opravdu velmi) pomalu - stejně jako ve starém krevetkáriu a stejně jako v desperátech (když jsem je zrušil a předělal na krevetkárium). Teorii o příčině tohoro jevu už jsem tu někde zmiňoval: Krevetky (oproti rybám) nadýchají jen zlomek oxidu uhličitého, takže rostliny mají k dispozici jen to, co se dostane do vody difůzí ze vzduchu (plus to, co vznikne rozkladem organické hmoty v akváriu). Zkrátka, CO2 se v krevetkáriu stává limitním faktorem. Stonkové rostliny rostou (minimálně!) 2x pomaleji, než v akváriu s rybami. (Na druhou stranu jsou zase zřetelně hustší - dochází ke zkrácení internodií.

So, 25.4.2009  falešné SAE
_____Měl jsem cestu do Trutnova, tak jsem samozřejmě omrknul i akvaristiky. (Což jsem neměl dělat :o) ... Málem jsem totiž podlehl nutkání rychle se zbavit řasy pomocí SAE. V ZOO centru jsem totiž objevil akvárko s nápisem <parmička černopruhá>. Vzhledem k tomu, že čtyřstovka je zařasená jako prase (a spíš se to zhoršuje, než naopak), už už jsem počítal, kolik že jich ještě mají. Jenže! Ač se jednalo o maličké, cca třícentimetrové rybky, všiml jsem si, že jejich ploutve nejsou úplně bezbarvé a že černý pruh vůbec nezasahuje do ocasní ploutve. Tohle přece není Crossocheilus siamensis, blesklo mi okamžitě hlavou. Ještě že tak ... Chybělo málo a málem jsem do krevetkária pořídil ryby - navíc falešné SAE (a ty řasu moc nežerou). Trpělivost sakra! Musí to jít i bez ryb! Ty přece řeší jen následky, ne příčinu ...

Ne, 26.4.2009  cherryny - objednávka
_____Do Hrochova Týnce (Aquarium Kalaba) se bohužel v nejbližší době nedostanu. Tak jsem se rozhodl pro kurýrní zásilku. Otevřu jejich stránky a čumím jako puk - 90% nabízených krevetek je fuč! To snad ne! Nemají dokonce ani obyčejný cherryny! Hergot! Tak jsem vlítnul na inzeráty a našel jsem člověka, kterej je prodává po 15-20,-Kč za kus a je schopen a ochoten poslat je kurýrem. Hurá. Hned jsem mu napsal. Jakýpak s tím saky paky. Ještě mi je někdo vyfoukne - jako u Kalaby. Jednání bylo velmi rychlé - při odběru 100ks mi je nechá po třinácti ká čé. Pošle je kurýrem v pátek 1.5.2009, k vyzvednutí tentýž den odpoledne v Trutnově. A je to.
_____Deset minut poté, co jsem definitivně potvrdil objednávku, přišel mi e-mail od Mrakoplashe. Že prej se doslechl, že sháním cherryny :o). Kdysi jsem mu nějaké dal a ty se pomnožily tak, že jich teď má "hodně přes 100". A jestli prej nemám zájem. Samozřejmě taky zadarmo. Nejdřív jsem chtěl s díky odmítnout, ale pak jsem si uvědomil, že i těch 100 kousků bude ve čtyřstovce jako když plivne (těch třicet, které tam mám teď, skoro není vidět). Takže budu mít něco i od Mraka.
_____Poznámka pro ty, kteří také uvažují o pořízení těhle krevetek: Ceny Red cherry v inzerátech se většinou pohybují v rozmezí 10-30,-Kč/kus. (Na nějakém e-shopu jsem ovšem našel i šílenost typu 80,-Kč/kus - hošani jsou trochu mimo :o) ... Bohužel, nabídka je velmi často spojena s požadavkem na osobní odběr. Když chcete slušnou cenu a kurýra, je to celkem bída.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    květen 2009  
     
     
 

Ne, 3.5.2009  cherryny II
_____A jsou doma. V pátek mi přišlo objednaných 100ks. Všechny dorazily v pořádku, perfektně zabalené a v termoboxu. A včera mi Mrakoplash přivezl dalších cca 80 kousků. S tím, co jsem tam přelovil ze starého krevetkária, bych měl být přibližně na 200 kusech. To už je celkem slušnej základ pro chov :o) ... S přelovením krevet do čtyřstovky jsem ale počkal až do dneška. Potřeboval jsem totiž v akvárku udělat pár věcí a nechtěl jsem je zbytečně stresovat.
_____Nejdřív jsem odkalil dno (poprvé od založení krevetkária) a trochu jsem protrhal echinodory a valisnerku. Mimochodem, červenej Echinodorus cv. Ocellot na pravé straně akva vyhodil šlahoun a vykvetl - ale pod vodou (!) To se mi stalo poprvé. Zkrátil jsem Heterantheru (jako jedinou - ostatní stonkovky rostou tak pomalu, že na ně ještě nějaký ten týden nebudu muset šáhnout). Velmi hnusně zařasenou Ludwigii jsem šoupnul k desperátům, snad ji moje poslední SAE trochu očistí. Na její místo jsem dočasně umístil Eustralis sp., které se (v desperátech) daří naprosto neuvěřitelně (viz FOTO).

Ne, 10.5.2009  nová fotogalerie
_____Dcerka strávila prodloužený víkend u babičky a s manželkou nic nejni, páč se šrotí na zkoušky. Vzniknuvšího "klidu a míru"  jsem využil k nafocení a zpracování nové fotogalerie. Nemalou měrou se o ni zasloužily i krevetky, které za týden zlikvidovaly většinu řasy. Tímto se jim tedy poníženě omlouvám za to, že jsem si dovolil pochybovat o jejich řasožravých schopnostech. Teď, když je jich v akvárku dostatečné množství, je výsledek jejich hodování nepopiratelný.

Ne, 17.5.2009  s řasou je ámen
_____Teda až na Ludwigii :o) ... páč SAE už je líná jako prase a ani se jí nedotkla (radši byla o hladu, bestie :o). Dva dny zpátky jsem ludwigii vrátil do čtyřstovky. A dneska je čistá. Masakr :o) ...

Ne, 31.5.2009  japoniky jsou fuč
_____Za celej květen jsem nezmerčil ani jednu. Nepíše se mi to lehce, ale asi všechny pomřely. Proč, to nevím. Viděl jsem umírat několik těch nových (a přisuzoval jsem to špatné aklimatizaci), jenže teď už mám jistotu, že jsou pryč i ty staré (velké). Nechápu. Cherrynám se daří, ... jenže těm se daří všude. Podle toho se nemůžu orientovat. Ale podle čeho teda?

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červen 2009  
     
     
 

So, 6.6.2009  růžkatec - další comeback :o)
_____Tak jsem zase v akvaristice natrefil na krásnej růžkatec ... a neodolal jsem :o). Ale nevím nevím, jestli bych si o něj řekl, kdybych tušil, kolik za něj pan prodavač bude chtít. Sedm pětek za trochu plevele ... mi přijde skoro až moc. (Nemluvě o tom, že se mu u mě z nějakého záhadného důvodu nedaří, takže mi asi zase chcípne).

Ne, 7.6.2009  první probírka rostlin
_____Mám za sebou první výraznější probírku rostlin od založení krevetkária (březen 2009). Jasnější důkaz (výrazně) pomalejšího růstu rostlin u krevetek (oproti klasickým akviškám s rybama) vám asi nepodám. Zkrátil jsem Eustralis, Heterantheru a Ludwigii. Víc nebylo třeba - Hygrophila guyanensis roste pěkně, ale pomalinku, H.polysperma momentálně stagnuje. Také jsem pěkně vorval echinodory ... E.bleherae jsem připravil o 35 listů (přesně) ... a není to poznat !!! Nekecám :o) ... Z anubisů jsou teď dokonalé "bezúdržbovky". Nechci předbíhat, ale vypadá to, že v SAVU je (díky krevetám) už asi nikdy máchat nebudu ...

Ne, 14.6.2009  potápník
_____Tohle sem moc nepatří, tak alespoň ve zkratce: Staré krevetkárium (tzv. lampičku) jsem před týdnem komplet vyčistil a šoupnul jsem tam potápníka. Několik posledních krevet, které tam ještě zbyly, jsem přelovil do čtyřstovky - potápník by se s nima asi moc nemazlil. Lampička je hned vedle monitoru (tudíž na očích), díky čemuž se mi (konečně!!!) poštěstilo nasekat pár slušných fotek. Usilovně mu sháním kamarády, ale zatím se nedaří.

So, 27.6.2009  zázrak
_____Růžkatec (Ceratophyllum) roste jako blázen! Už vyplnil půl lampičky (potápník) a vytvořil krásný velký trs ve čtyřstovce. Sice to vůbec nechápu, ale jsem happy. (Mně stačí málo :o). No a to je vlastně všecko ... Žádný další novinky nemám. Jen jsem se chtěl podělit o radost :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červenec 2009  
     
     
 

Po, 13.7.2009  Sklorex
_____O dovolené jsem se podíval za kámošem do Blanska. A protože Blansko je jen kousek od Brna, mrkli jsme i do Sklorexu. Ano, je to tak - konečně jsem se podíval do největší akvaristiky v Česku. Jenže ... popravdě řečeno, dost mě to zklamalo. Čekal jsem něco mnohem většího. (Nejmíň 2-3x většího :o). Jsou to vlastně jen dvě větší místnosti, který jsem měl prohlídnutý raz dva. Z krevet měli jen cherryny a krystalky, šneky žádný, z rostlin běžnou produkci (Aqua-Daho?). Ryb hafo, ... ovšem nic, co by mě zajímalo. (Ryby jsem stejně neměl v úmyslu pořizovat). Zkrátka, nekoupil jsem vůbec nic.
_____Málem bych zapomněl: S prázdnou jsem neodjel - kámoš mě podaroval cca padesáti malejma piskořkama. :o)

Čt, 16.7.2009  milášek is dead
_____Dnes odešel potápník do věčných lovišť. Manželka odmítla potáhnout dům černým suknem. Přemýšlím o rozvodu. Ale to není o čtyřstovce ... takže to sem vlastně nepatří.

St, 28.7.2009  sameček thorakáta
_____Při cestě od zubaře jsem využil čekání na bus v Trutnově a zašel jsem do akvaristiky. Pořídil jsem svého prvního samečka Hoplosternum thoracatum (má krásně oranžové první paprsky prsních ploutví). Po karanténě půjde do akvárka desperátů. Takže to sem vlastně taky nepatří :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    srpen 2009  
     
     
 

Ne, 23.8.2009  čistka
_____Moc jsem toho během prázdnin nenapsal, ale ono ani nebylo o čem. Typická okurková sezóna. Až teď ... při čištění akvárka jsem si totiž všiml zřetelného úbytku krevet. Že by důsledek současných veder? (Nic jinýho mě nenapadá, takže to asi bude ono :o))) ... Sundal jsem všechny desky krytu, abych zvýšil odpar a vodu trochu ochladil. Manželka držkuje kvůli vlhku v obýváku, tak intenzivně větrám. (A stále přemýšlím o tom rozvodu :o) ...
_____Při úklidu akvárka jsem zkrátil skoro všechny stonkovky a pořádně odkalil. Růžkatec (Ceratophyllum) jsem musel zredukovat na třetinu. (Škoda ho, sakra). Červenýmu Ocellotovi jsem ušmik dva šlahouny s nadílkou dceřinných rostlinek. Na filtr jsem od založení krevetkária (březen 2009) nesáhl - předfiltr vypadá čistě a ani na výkonu nepozoruju žádné změny.

Po, 31.8.2009  nové osvětlovací kryty nad malá akvárka
_____Někdy koncem srpna mi kolega akvarista (a zároveň šikula přes elektro) donesl hotové, smontované osvětlovací kryty nad malá akvárka. Poslední svítidla Argus už totiž dosloužily a některé FISB už taky nefachčí. (Sakra!) Popravdě, už mám těch všelijakejch kuchyňskejch a jinech svítidel plný zuby ... Začal jsem přemýšlet o něčem extrémně jednoduchém, abych to zvládl vyrobit i já sám. Něco na způsob hotový kryt + objímka na žárovku (resp. úsporku) + přívodní šňůra a hotovo. Kdysi jsem četl něco o formách zvaných srnčí hřbet, ale ty mi přišly příliš nízké, takže jsem raději objednal formy na biskupský chlebíček. Na výběr byla levná, nic moc vypadající pocínovaná forma nebo dražší teflonová. Dal jsem přednost té dražší, páč ta naopak vypadá naprosto špicově ("dyzajn" je taky důležitej, no ne? :o). Co se objímek týče, tak u těch klasických porcelánových jsem vůbec nepřišel na to, jak mám přidělat dráty ani samotnou objímku :o). Tak jsem sehnal objímky se soklem. Přidělat sokl do plechu by neměl být problém, jenže co ty pitomý dráty? To jsou teda vynálezy. Jako harant jsem si hrál s takovejma těma bakelitovejma objímkama na maličký 1,5V žárovičky, ale tohle ... Nakonec mi to (komplet) smontoval známej :o) ... Ani za to nic nechtěl. Aspoň, že se mu můžu revanšovat ňákejma těma rostlinkama :o) ...
_____P.S. Doplněno dodatečně (vlastně to sem ani nepatří - netýká se to čtyřstovky, ale nevím, kam jinam to dát :o).

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    září 2009  
     
     
 

So, 12.9.2009  pohoda (klepy klep) ... (to jako že jsem to zaklepal) ... (chápete to, že jo? :o)))
_____Nechci malovat čerta na zeď, ale asi si budete muset zvyknout na velmi (ale opravdu velmi :o) stručný deník. Co se týče čtyřstovky, tak prostě není o čem psát. Nádrž si žije svým vlastním životem, není moc co řešit, není co překopávat či jakkoliv jinak zasahovat. Stal jsem se majitelem (téměř) bezúdržbového akvária, které vzniklo kombinací dostatečně velkého prostoru a vyváženého poměru producentů (rostliny) a konzumentů (živočichové), ... přičemž zmínění živočichové (krevetky a šneci) sami výraznou měrou přispívají k "samoúdržbě" akvária (neb neúnavně likvidují veškeré řasy a nezdravé části rostlin). Hergot, to je souvětí ... fujtajbl :o) ... Ale líp to napsat nedokážu. Zkrátka mám veget no ... Tak čau zase za rok :o))) ...
_____P.S. Vsaďte se, že teď, když jsem si to tak pěkně pochválil, se určitě něco podělá :o) ... To bych prostě nebyl já :o) ...

Po, 28.9.2009  nová fotogalerie
_____Ke čtvrtému výročí založení akvárka jsem se pochopitelně pokusil o novou fotogalerii. Fotky se mi ale pořád nějak nepozdávaly, což mě nakonec (navzdory původnímu záměru) přivedlo k menší předělávce.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    říjen 2009  
     
     
 

Po, 5.10.2009  nová fotogalerie II
_____Dnes jsem konečně zkompletoval novou (vlastně už říjnovou) fotogalerii.

So, 17.10.2009  nové rostliny
_____Dnes mi od Aqua-Daho přišla bedna nových rostlin. Hlavním důvodem celé objednávky byl naprosto zdecimovaný porost Vallisneria asiatica. Ano, čtete dobře. Tahle krásná rostlinka mi skoro celá shnila. Valisnérka se totiž jako jediná nikdy úplně nevzpamatovala z řasové kalamity spojené s příliš důkladným vyčištěním akvária v březnu 2009. Krevetky a šneci sice zlikvidovali centimetrovou řasu, která ji pokryla, ale né úplně ... Nechali na ní cca dvoumilimetrové chloupky. Nevím, jestli rostlinu umořil právě tenhle řasový "sametový kožíšek" nebo něco jiného, každopádně jsem tak dlouho nacházal po akvárku shnilé listy, až z ní téměř nic nezbylo.
_____Další objednané rostliny : Anubias congensis, Bolbitis heudelotii, E.cv.Tropica (comeback), Ludwigia palustris (comeback), Rotala wallichii (comeback). Jako "pozornost podniku" byla přibalena Bacopa amplexicaulis a Limnophila sessiliflora (další, tentokrát neplánovaný comeback :o).

So, 17.10.2009  patálie s Anubias congensis
_____Tento anubias jsem si objednal hlavně do lampičky (40l), jako náhradu za mikrosorium, kterému se zde moc nedaří a krevetky (nebo okružáci?) ho redukují až na žilnatinu. Bohužel, nové rostliny jsou nejméně dvakrát větší, než jsem čekal (A.congensis už jsem měl, vlastně stále ještě mám, ale nikdy ne takhle obrovský). Jinými slovy, přišly mi obří rostliny, které se nehodí ani do čtyřstovky, natožpak do čtyřicítky. Nabídl jsem je jednomu známému ... souhlasil, ale nakonec si pro ně nepřišel. Tak jsem je vrazil do misky s vodou a mám z nich další pokojovku :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    listopad 2009  
     
     
 

So, 14.11.2009  novinky
_____Echinodorus cv. Tropica patrně nerozchodil přechod na submerzní formu. Staré (emerzní) listy odešly, ale nových jsem se (zatím) nedočkal. (Fotky dodám). Zrovna jsme tu měli návštěvu z Jižní Afriky (ne to není joke :o) ... Přestože nepřijela kvůli mýmu akva, ale pro manželčinu kočku (uráááá :o), tak akvárko s těma polorozpadlejma echinodorama bylo spíš pro ostudu. Nevím, jak dlouho se na tu zkázu v předních partiích akva ještě vydržím dívat. Asi je brzy vyhodím.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    prosinec 2009  
     
     
 

Čt, 31.12.2009  poslední novinky roku 2009
_____Akvárko má za sebou několik menších, spíše kosmetických změn. Novým rostlinám se vcelku daří, takže pochopitelně hledám jejich optimální umístění v nádrži. Mám tam teď nějak moc červené (Eustralis sp., L.repens, Rotala wallichii, R.rotundifolia /návrat z desperátů/ a Bacopa /té červenají jen vršky/), takže je celkem problém dosáhnout optimálného kontrastu vede sebe stojících rostlin. Snad se s tím nějak poperu. Také je problém s místem. Víc už se mi toho tam asi nevleze (leda že bych tam měl od každé stonkovky jen pár lodyh :o).

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
     
 

[ pokračovat rokem 2010 ]

 
     
     
     
 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

30
 

   |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |   poslední aktualizace (této konkrétní stránky) : 16.11.2021   |  

30
  1052/20 + 2x24 20 
    50